Uw nieuwe banden tegen de beste prijs!

355911 banden

Zoeken op afmetingen

1

DE DIMENSIE AANGEVEN

KOOPKAMPEER

2

Vergelijk de prijzen

Van uw toekomstige banden

3

Vind het beste aanbod!

onder bandenverkopers

Hoe lees je een band? Alle verklaringen om te weten hoe de dimensie, de grootte, de lading en de snelheid te ontcijferen

De tijd gaat voorbij en beschadigt je banden... Het is tijd om ze te vervangen, maar je bent verloren in het midden van al die cijfers, letters en symbolen op de zijkant van de band? Wij helpen u om lees ze en ontcijfer ze !

1- Afmetingen en kenmerken

Het lezen van een band begint met het decoderen van de afmetingen en kenmerken, weergegeven door een alfanumerieke inscriptie. Laten we als voorbeeld nemen 205/55 R16 91 H :

 • 205 staat voor de breedte van de band. Het wordt uitgedrukt in mm
 • 55 is de verhouding tussen de hoogte van de band en de sectiebreedte. Het wordt uitgedrukt in %.
 • De brief R geeft aan hoe de structuur van de autoband is ontworpen. Het betekent "radiaal", wat anders is dan "diagonaal" of D, een structuur die in onbruik is geraakt door het gebrek aan prestaties.
 • 16 geeft de velgdiameter aan. Het wordt uitgedrukt in inches. Merk op dat 1 inch overeenkomt met 2,54 cm.
 • 91 markeert de belastingsindex, d.w.z. de maximale belasting die door de band kan worden gedragen. Dit nummer is slechts een referentie en u moet de belastingsindex-tabel raadplegen om het overeenkomstige gewicht te zien. Voor ons voorbeeld komt 91 overeen met 615 kg.
 • De brief H geeft de maximale snelheidsindex aan waarmee de band veilig kan worden gereden. Door te verwijzen naar een andere tabel kan de maximaal toegestane snelheid worden afgelezen. Hier is H = 210 km/u

2- Andere referenties op de band

Weet u dat u geen band moet gebruiken die meer dan 5 jaar oud is? De reden hiervoor is dat de band in de loop der jaren zijn prestaties verliest, waardoor uw verkeersveiligheid in gevaar komt. Hoe weet je dan hoe oud het is? Door interesse te tonen in het lezen van de band.

De fabricagedatum wordt gevolgd door de afkorting DOT of Department of Transportation zichtbaar op de zijwand van de band. Dus, de indicatie PUNT N50F 2AER 4208 dat betekent:

 • N50F de code van de ontwerpfabriek
 • 2A de dimensionale code
 • ER de fabriekscode
 • 42 de week van het jaar
 • 08 het jaar (2008)

Ø Het voorbeeld laat zien dat de band niet meer nieuw is en dat het geen zin heeft om hem te kopen

3. Specifieke markeringen

Er kunnen tekenen op de band zijn dat de band M+S of 3PMSF. Dit zijn markeringen voor de winter: Modder en Snow en 3 Pieken Mountain Snow Vlok.

We kunnen ook XL of Extraload, RF of Versterkt, die "versterkte" banden aangeven. Op verzoek van de autofabrikanten hebben de fabrikanten banden ontworpen die aan hun eisen voldoen. Dit is de reden waarom men kan lezen op een bandmarkering zoals MO (specifiek voor Mercedes), N0, N1 of N3 (specifiek voor Porsche).

Omdat fabrikanten zich willen onderscheiden, specificeren zij hun technologieën door middel van markeringen zoals RFT, ROF of RunFlat, wat "run-flat band" betekent.

De meeste banden worden zonder binnenband geproduceerd. Ze worden "tubeless" banden genoemd Tubeless ", markering ook zichtbaar op de flank.

4- Normen van andere landen

Sommige landen eisen dat bestuurders banden kiezen die voldoen aan de standaarden die ze hebben opgelegd. In de Verenigde Staten, de uTQG-code is bedoeld voor particuliere voertuigen. Het gaat om het voldoen aan 3 criteria, namelijk de slijtage-index, de tractie en de weerstand tegen opwarming van de band. Banden die op de Amerikaanse markt circuleren moeten allemaal aan deze norm voldoen.

Europa heeft voor zijn homologatie gezorgd door middel van de markering "..." E ». Het wordt gevolgd door een numerieke code die het land van de oorspronkelijke productie weergeeft. Voorbeeld: code E1 = Duitsland.

Wat betreft de markering " Gemaakt in ", het vertelt je waar het gemaakt is.

Nu u alle sleutels in handen heeft om een band te lezen, kunt u overwegen om onze onderzoeksmotor met vermelding van de afmetingen en andere informatie die nodig is om uw pneumatisch in lijn.